Her işin başı...

Her işin başı... بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

4 Aralık 2014 Perşembe

ALİ NAZİK KEBABI



ALİ NAZİK KEBABININ ismi nereden geliyor ?
Neden ALİ NAZİK demişler?

Gaziantep yöresinin en favori yemeklerinden biridir. Yemeğin asıl isminin “Ala Nazik” olduğu, daha sonradan söylenişi daha kolay olduğundan “Alinazik”e dönüştüğü söylenir. ” Ala” Arapça güzel,” nazik “ise yemek anlamına geliyor.
Bir diğer anlatım, rivayete göre “Yavuz Sultan Selim 16.yüzyılda Antep’ e geldiğinde müthiş bir karşılama töreni yapılmış ve bu yemek ikram edilmiştir.O kadar beğenmiş ki ‘hangi eli nazik yaptı bunu’demiş ve oradan ismi Ali Nazik kalmıştır. (Bilgi internetten alınmıştır)

Ve gelelim bilgilenmeden sonra misler gibi tarife 

ALİNAZİK KEBABI 

Malzemeler:

4 tane patlıcan
1.5 kase yoğurt
2 diş sarımsak
tuz

Sosu için:

250 gr. kıyma
4-5 kaşık sıvı yağ
1 küçük ince kıyılmış soğan
2 sivri biber.
1 tane domates rendesi
1 tatlı kaşığı salça (domates+biber salçası karışık)
Tuz, pul biber,karabiber
süs için kıyılmış maydanoz.

Yapılışı:

Patlıcanları ocak üzerinde közlüyoruz, kabuğunu soyup keserek eziyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
Bir tavaya sıvı yağ koyup kıymayı kavuruyoruz, üzerine ince kıyılmış sivri biberi, domates rendesini ve salça koyup iyice kavurduktan sonra tuzunu baharatını ekliyoruz.
Yoğurt ve sarımsağı karıştırıp tuzunu attıktan sonra soğuyan patlıcanları da ekleyip karıştırıyoruz .
Servis tabağına patlıcanları alıp üzerine kıymalı sosu ekliyoruz ve servis yapıyoruz...

AFİYET ALA NAZİK OLSUN...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder