Her işin başı...

Her işin başı... بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

22 Kasım 2014 Cumartesi

AŞURE :)





AŞURE  VE TARİFİ SİZLERLE 


Yapmakta tereddüt etmeyin,deneyin harika bir Aşure yapacaksınız  

Malzemeler 

1kg aşurelik buğday,
1bucuk su bardağı nohut
1bucuk su bardağı fasulye
1kg kadar toz şeker
1çorba kaşığı pirinç
2 kase kuru kayısı
1kase kuru incir
2 kase sarı kuru üzüm
1 portakalın kabuğu
5adet karanfil
1çay bardağı süt
su,kıvamına göre ekleyeceğiz

Üzeri için malzemelerimiz 
toz tarçın
kuş üzümü
kırılmış fındık
kırılmış ceviz içi
nar taneleri
minik minik doğranmış portakal kabuğu

Yapılışı 

Akşamdan, buğdayımızı güzelce yıkayıp,tenceremize alıyoruz ve üzerine 3parmak çikacak kadar su ekliyoruz...sabaha kadar buğdayların şişmesi lazım.Nohutumuzu, fasulyemizi de aynı şekilde yıkayıp ıslatıyoruz. Sabah Islattığımız suları döküp taze temiz su ekliyoruz ve ıslattığımız malzemeleri, büyük tenceremize alıp buğdayı ve 1çay bardağı pirinci ayrı bir tencerede (ben düdüklüde yaptım) nohut ve fasülyeyi ayrı bir düdüklüde yaptım. Yumuşacık pişiriyoruz. Piştikten sonra nohut, fasülye, buğday ve pirinç üçlüsünü büyük bir tencerede birleştiriyoruz göz kararı suyunu ekliyoruz kaşıkla karıştırıyoruz. Başka bir tencerede ise kuru üzüm ve küp küp doğradığımız kuru kayısı çok küçük doğranmış yarım portakalın kabuğu (isteğe göre 4-5 karanfil ekleyip 2su bardağı kadarda şeker ekleyip pişiriyoruz. İki ayrı tenceremiz varya şimdi pişen kayısı tenceresini diğer buğdaylar tenceresine döküyoruz pişince. sürekli karıştırıyoruz yoksa dibi tutar.sonra 2-3 pardak kadar şeker daha ilave ediyoruz sütümüzü ekliyoruz. Teke düşen tenceremize tadına bakarak su ve şeker ilave ediyorsunuz.kapatmaya yakın küp küp doğranmış 1kase incirimizi aşureye ekliyoruz iyice karıştırıp içindeki malzemeler ezilmeden pişme işlemini sonlantırıyoruz(isteğe göre soyulmuş fındık ve yer fıstığıda ekleyebilirsiniz aşurenize) ve kaselerimize sıcak sıcak alıp misler gibi süslüyoruz.


Afiyet bereket olsun inşallah

1 yorum: