Merhabalar içli köfte kimilerine göre yapması zor bir şey,
aslında öyle basit bir şey ki daha önce denemeyenler,
yapmadıklarından, kolaylığını bilmediklerinden böyle düşünüyorlar...
Bilen ise 5 dk.'lık bir iş ne ki diyebilir...
Eee öyleyse bu yenilediğim tarifim sizlere ilham kaynağı olsun...
Sofralarınız mis kokulu sıcacık İçli Köftelerle dolsun :)
İÇLİ KÖFTE :)
MALZEMELER:
HAMURU İÇİN:
3 su bardağı Esmer köftelik bulgur(yani ince bulgur)
1 veya 2 adet yumurta(kıvamına göre 2. Yumurta gerekebilir
hazırda dursun)
1 su bardağı un(tepeleme değil)
Yarım yemek kaşığı biber salçası
Yarım yemek kaşığı domates salçası
Tuz, pul biber ve karabiber...
İÇ MALZEME:
Yarım kg. kıyma
50 gr. tereyağ
Yarım çay bardağı sıvıyağ
2 adet iri kuru soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı ceviz( iri taneli dövülmüş)
Tuz,
pul biber,
karabiber,
kimyon ve maydanoz ...
YAPILIŞI:
Öncelikle iç malzeme için; kıymayı tavaya alırız ve suyunu salıp
çekince tavaya yağları atıp, eritip güzelce kavurun.
Soğanları minik doğrayıp, kıymaya ekleyip, kavurun Salçaları,
Ceviz, tuz ve baharatları ilave edip, tekrar soteleyin.
Son olarak kıyılmış maydanoz ekleyip, buzdolabında soğumaya
bırakın.
İç malzeme iyice donsun ki; sonradan yağları akmasın.
Dış hamuru için;
Bulguru derin bir kaba alın ve üzerine sıcak su gezdirerek şişene
kadar bekletin.
Daha sonra yumurtaları, unu,salça,tuz ve baharatları ekleyip,
yoğurun.
Yoğururken ara ara üzerine ılık su gezdirin ve elinizi de ıslatın.
Hamurun kıvamı macun gibi olana kadar yoğurmaya devam edin.
(hatta kayın validem akşamdan hamurunu yapar ve sabaha
kadar
bulgur şişeceği kadar şişer ve daha kıvamlı olur)
Bu hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlak bir
şekilde elinizde, işaret ve orta parmağınızla açın ve inceltin.
İç malzemeden bir kaşık koyun ve kapatıp, ortaları yuvarlak, uç
kısımları sivri olacak şekilde ve fazlalıklarını çıkartarak şekil
verin.
Bu işlemi yaparken elinizi soğuk suyla ıslatın ki yapışmasın.
Köfteleri tepsiye dizin ve üzerine nemli bez örtün; kuruyup, çatlamasınlar.
Kızgın ve bol yağda köfteleri kızartıp, kağıt havlu üzerine alın.
İstenirse tuzlu suda haşlanıp ta yenilebilir.
Sonrada sıcak sıcak servis edip, afiyetle yiyin.
Difrize veya buzluğa atmak için :
İsteyenler köftelere şekil verip hiçbir işlem yapmadan buzdolabı
poşetine alıp buzluğa atabilirler misafirleriniz geldiğinde şip şak
çıkartıp yapıverirsiniz.
Don haliyle kızgın yağa atıp kızartıyorsunuz işte böleee :)
AFİYET SAĞLIK OLSUN CANLARIM E Mİ :)