Her işin başı...

Her işin başı... بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

1 Nisan 2013 Pazartesi

İÇLİ KÖFTE:)



İÇLİ KÖFTE MALZEMELER:

HAMURU İÇİN:


3 su bardağı köftelik bulgur(yani ince bulgur) 1 veya 2 adet yumurta(kıvamına göre 2. Yumurta gerekebilir) 1 su bardağı un(tepeleme değil) Yarım yemek kaşığı biber salçası Yarım yemek kaşığı domates salçası Tuz, pulbiber ve karabiber

 İÇ MALZEME: Yarım kg. kıyma 50 gr. tereyağ Yarım çay bardağı sıvıyağ 2 adet iri kuru soğan 1 yemek kaşığı biber salçası 1 yemek kaşığı domates salçası 1 su bardağı ceviz( iri taneli dövülmüş) Tuz, pulbiber, karabiber, kimyon ve maydanoz


YAPILIŞI: Öncelikle iç malzeme için; kıymayı tavaya alırız ve suyunu salıp çekince tavaya yağları atıp, eritip güzelce kavurun. Soğanları minik doğrayıp, kıymaya ekleyip, kavurun Salçaları, ceviz, tuz ve baharatları ilave edip, tekrar soteleyin. Son olarak kıyılmış maydanoz ekleyip, buzdolabında soğumaya bırakın.İç malzeme iyice donsun ki; sonradan yağları akmasın.

Dış hamuru için; Bulguru derin bir kaba alın ve üzerine sıcak su gezdirerek şişene kadar bekletin. Daha sonra yumurtaları, unu,
salça,tuz ve baharatları ekleyip, yoğurun.Yoğururken ara ara üzerine ılık su gezdirin ve elinizide ıslatın. Hamurun kıvamı macun gibi olana kadar yoğurmaya devam edin.
(hatta kayın validem akşamdan hamurunu yapar ve sabaha kadar bulgur şişeceği kadar şişer ve daha kıvamlı olur)
Bu hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlak bir şekilde elinizde, işaret ve orta parmağınızla açın ve inceltin. İç malzemeden bir kaşık koyun ve kapatıp, ortaları yuvarlak, uç kısımları sivri olacak şekilde ve fazlalıklarını çıkartarak şekil verin. Bu işlemi yaparken elinizi soğuk suyla ıslatın ki yapışmasın. Köfteleri tepsiye dizin ve üzerine nemli bez örtün; kuruyup, çatlamasınlar. Kızgın ve bol yağda köfteleri kızartıp, kağıt havlu üzerine alın. İstenirse tuzlu suda haşlanıpta yenilebilir. Sonrada sıcak sıcak servis edip, afiyetle yeyin.

İsteyenler köftelere şekil verip hiçbir işlem yapmadan buzdolabı poşetine alıp buzluğa atabilirler misafirleriniz geldiğinde şip şak çıkartıp yapıverirsiniz.Don haliyle kızgın yağa atıp kızartıyorsunuz işte böleee :)

7 yorum:

  1. bayılırııımmm

    ellerinize sağlık

    sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. İşte gerçek içli köfte bende yalancısını yaptım onunla idare ettik, sanırım bu uzun yazdığınız detayı okuyup not alacağım ilerde yapmak için elinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık canım, mis gibi kokusu buraya geldi çok nefis görünüyor.Selamlar.

    YanıtlaSil
  4. oooy oooy oooy içli köfteye bayılırım...
    ne güzelde fotolamışsın...
    baktıkça canım çekti valla...
    ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  5. Çok severim çok içli köfteyi, ellerine sağlık canım nefis olmuş,
    Zaten sevmeyen yoktur ki bu lezzeti :)))))
    Bana da beklerim,
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. aman allahımm o neguzlel bır tattır edıyet olsun..

    YanıtlaSil
  7. Nefis görünüyor.Çok severim İçli köfteyi.Eşim Hataylı ve Kayınvalidem de sık sık yapar gönderir sağolsun.Emeğinize sağlık

    Vaktiniz olursa bloguma da beklerm:
    http://sema-semanngunlugu.blogspot.com/

    YanıtlaSil