Her işin başı...

Her işin başı... بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

19 Şubat 2015 Perşembe

ORJİNAL İÇLİ KÖFTE :)



Merhabalar içli köfte kimilerine göre yapması zor bir şey,

aslında öyle basit bir şey ki daha önce denemeyenler,

 yapmadıklarından, kolaylığını bilmediklerinden böyle düşünüyorlar...

Bilen ise 5 dk.'lık bir iş ne ki diyebilir...

Eee öyleyse bu yenilediğim tarifim sizlere ilham kaynağı olsun...

Sofralarınız mis kokulu sıcacık İçli Köftelerle dolsun :) 


İÇLİ KÖFTE :)


MALZEMELER:


HAMURU İÇİN:




3 su bardağı Esmer köftelik bulgur(yani ince bulgur)

1 veya 2 adet yumurta(kıvamına göre 2. Yumurta gerekebilir 

hazırda dursun)

 1 su bardağı un(tepeleme değil)

Yarım yemek kaşığı biber salçası

Yarım yemek kaşığı domates salçası 

Tuz, pul biber ve karabiber...



 İÇ MALZEME:


 Yarım kg. kıyma

 50 gr. tereyağ

Yarım çay bardağı sıvıyağ

 2 adet iri kuru soğan

1 yemek kaşığı biber salçası 

1 yemek kaşığı domates salçası

 1 su bardağı ceviz( iri taneli dövülmüş) 

Tuz,

 pul biber, 

karabiber,

 kimyon ve maydanoz ...




YAPILIŞI: 

Öncelikle iç malzeme için; kıymayı tavaya alırız ve suyunu salıp 

çekince tavaya yağları atıp, eritip güzelce kavurun.

 Soğanları minik doğrayıp, kıymaya ekleyip, kavurun Salçaları, 

Ceviz, tuz ve baharatları ilave edip, tekrar soteleyin. 

Son olarak kıyılmış maydanoz ekleyip, buzdolabında soğumaya 

bırakın.

İç malzeme iyice donsun ki; sonradan yağları akmasın. 

Dış hamuru için;

Bulguru derin bir kaba alın ve üzerine sıcak su gezdirerek şişene

 kadar bekletin.

 Daha sonra yumurtaları, unu,salça,tuz ve baharatları ekleyip, 

yoğurun.

Yoğururken ara ara üzerine ılık su gezdirin ve elinizi de ıslatın. 

Hamurun kıvamı macun gibi olana kadar yoğurmaya devam edin.

(hatta kayın validem akşamdan hamurunu yapar ve sabaha 

kadar 
bulgur şişeceği kadar şişer ve daha kıvamlı olur)

Bu hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlak bir 
şekilde elinizde, işaret ve orta parmağınızla açın ve inceltin. 

İç malzemeden bir kaşık koyun ve kapatıp, ortaları yuvarlak, uç

 kısımları sivri olacak şekilde ve fazlalıklarını çıkartarak şekil 

verin. 

Bu işlemi yaparken elinizi soğuk suyla ıslatın ki yapışmasın. 

Köfteleri tepsiye dizin ve üzerine nemli bez örtün; kuruyup, çatlamasınlar. 

Kızgın ve bol yağda köfteleri kızartıp, kağıt havlu üzerine alın. 

İstenirse tuzlu suda haşlanıp ta yenilebilir. 

Sonrada sıcak sıcak servis edip, afiyetle yiyin.


Difrize veya buzluğa atmak için  :

İsteyenler köftelere şekil verip hiçbir işlem yapmadan buzdolabı 

poşetine alıp buzluğa atabilirler misafirleriniz geldiğinde şip şak 
çıkartıp yapıverirsiniz.

Don haliyle kızgın yağa atıp kızartıyorsunuz işte böleee :)


AFİYET SAĞLIK OLSUN CANLARIM E Mİ :)


13 Şubat 2015 Cuma

Ev yapımı Chai Tea Latte :)


Latte

Merhabalar :)
Bir hafta kadar Bloguma ara vermek durumunda kaldım.
Oğluşum Çınar Su çiçeği çıkardı.
Eee haliyle çiçeklere losyon sürmeler, nazlı oğluşumu avutmalarla zor bir hafta oldu.
Ama çok şükür iyice hafifledi.

Gelelim soğuk kış günlerinde evde yapabileceğimiz farklı tatlara.

Ev yapımı Chai Tea Latteye...

O ne ola ki öyle diyorsanız efenim şöyle;
Meşhur bir kahve markasının,dükkanının kapış kapış sattığı içecek.
Tadı mesir macununu hatırlatan ,
sütlü çay gibi,
kökeni Hindistan ve Taylan'a dayanan,
biraz Sahlepimsi,
biraz Kahvemsi,
Baharat cümbüşü güzel bişiy :)

Malzemeler: (2 kişilik)

2 su bardağı süt (içeceğiniz kahve fincanıyla 1 kişiye bir fincan süt)
Yarım su bardağı su.
1 Çay kaşığı dolu dolu olmasın Zencefil.
2 çay kaşığı Tarçın.
2 adet karanfil.
1 çay kaşığının yarısı Karabiber.
1 çay kaşığının yarısı anason
2 adet kakule
1 adet sallama çay veya 1 tatlı kaşığı çay
(ben 1 tatlı kaşığı tomurcuk çay kullandım kokulu)
Fincan başına 1 tatlı kaşığı bal
(isteğe göre miktarını azaltabilirsiniz)


Yapılışı:  

Şimdi arkadaşlar bu malzemelerin hepsini hazırlayın.İlk başta yarım su bardağı suyu kaynatıyorsunuz.
Kaynayan su ya çayı ekleyip normal demliyorsunuz.
O bir köşede demlensin.
Şimdi bir kaba sütü alıp içine bal hariç tüm malzemeleri ekliyorsunuz ve yavaş yavaş karıştıra karıştıra pişirin kaynayınca altını kapatın demlenen çayla birleştirin ve bir süzgeçten geçirin.En sona balları ekliyorsunuz.
İsterseniz şöyle bol köpüklü olsun diye mikserle hızlıca çırpın ve fincanlara alın...
İşte bu kadar :)

Afiyet Şifa olsun... 






   

4 Şubat 2015 Çarşamba

İNCİR SÜTLÜSÜ-İNCİR UYUTMASI

İncir sütlüsü


Şimdi sizlere Kayınvalidemden öğrendiğim bir sütlü tatlı tarifini paylaşmak istiyorum. 
İNCİR SÜTLÜSÜ-İNCİR UYUTMASI adı...
Aynı ben gibi kayınvalidemde kayınvalidesinden öğrenmiş bu tatlıyı, asıl ustası büyük babaannemizdir yani  
79 yaşında ki Kamile babannemiz derin tecrübelerinden faydalanarak; ne varsa eskilerde var, muhakkak deneyin diyorum ben  İncir seviyorsanız bu tatlı sizinde favoriniz olacak 

İNCİR SÜTLÜSÜ-İNCİR UYUTMASI :

Malzemeler:

20 adet kadar kuru incir
5 su bardağı süt (1litre)
1 yemek kaşığı şeker

Yapılışı:
İlk önce incirleri sıcak suda miktarı önemli değil 1 saat kadar iyice yumuşayana kadar bekletiyoruz.Daha sonra incirleri küçük küçük doğruyoruz.Diğer tarafta sütü kaynatıyruz sadece süt bir tencere kaynıyor ve soğumaya bırakıyoruz.elimizi yakıp yakmayacak kadar olacak süt mayalama işlemindeki sıcaklık kadar diyelim.Sütten bir su bardağı kadar incirlerin üzerine döküp elinizle iyice eziyoruz.mikserdende geçirebilirsiniz ama tabiri caizse mıncıklamak gerekiyor elleri iyice yıkadıktan sonra  İyice mıncıkladığımız inciri ve şekeri kalan sütün içine döküp bir çırpma teli ile 3 dk. kadar karıştırıyoruz.
Küçük kaselere bölüştürüyoruz.Kaselerin üzerine bir tabak kapatıp, bir havlu veya pamuklu bir bezle örtüyoruz.Bildiğiniz mayalama yöntemi. İncirleri uyumaya bırakıyoruz yani.2 saat kadar sonra üzerini açın. Tatlınız muhallebi kıvamında olacak ve sulu olmayacak.Tatlıları dolaba kaldırıp 2 saat kadar bekletin.ve süsleyip servis edin...

AFİYET ŞEKER OLSUN 


 Meryem'in mutfağından sevgiler...


20 Ocak 2015 Salı

ISPANAKLI ÇİKOLATALI YAŞ PASTA

Ispanaklı yaş pasta


Fırınımdan Çıkan Mis kokulu YEŞİL ŞEY; Fıstıklı görünümlü, Ispanaklı kekimdir 
Ve çok pratk bir yaş pastaya dönüştü  Mutlaka deneyin 

ISPANAKLI YAŞ PASTA 

MALZEMELER :

Kek için;
3 yumurta,1bucuk su bardağı şeker,1su bardağı ılık süt,1su bardağı sıvı yağ,2 veya 2 bucuk su bardağı un ,1paket kabartma tozu,1vanilya ve yarım kilo yıkanıp rondoda çekilmiş üzerien 1çorba kaşığı şeker atılıp elde iyice suyu çıkarılmış ISPANAK  1 su bardağı ıspanak suyu olmalı( benimki 2 parmak eksik kaldı siz tam yapın yeşilin rengi daha güzel olacak .

Krema için ; Çok basit krem ole kakaolu kullandım tarifine göre yaptım.

YAPILIŞI:

Normal kek yapıyoruz yumurtalar ve şeker köpürtülür,yağ ve süt eklenir, çok çırpmadan çırpma teli ile yavaşca karıştırırız.un,kabartma ve vanilya hazırladığımız ıspanak suyu en sona un ( unu arttırıp çoğalta bilirsiniz kelepçeli kalıba koydum ben)
Yağlanmış kelepçeli kalıba dökeriz 180 derece de önceden ısıtılmış fırında arada 170 lere düşürerek yavaş yavaş pişiririz.

Kek soğuyunca ikiye böldüm böldüğüm yerden biraz fıstık gibi görünsün diye kek içi aldım ve ufaladım 

ilk önce yarısına sürdüm krem ole yi sonra kapattım en üst kısma sürdüm ve üste de ufaladığım yeşil kek içini pastanın en üstüne fıstık gibi görünsün diye serptim 
yaaaa ! siz pastanelerdeki yeşil görünen herşeyi fıstık sanmayın ıspanak kullanıyorlar genelde  bu da bir fikir tabi sizlere...
ve buz dolabında biraz serinleyince servis ettim

AFİYET BAL OLDU BİZE  HADİ SİZE DE OLSUN 

17 Ocak 2015 Cumartesi

Körili Tavuk Sote :)




Çok pratik ne yapsam dediğinizde kurtarıcınız olacak bir lezzet :)
Yanına pilav,salata,biz şalgam suyu tercih ettik Hadi size bize afiyet olsun :)

Körili Tavuk Sote :)

Malzemeler: 

1 adet Tavuk göğüs (kuşbaşı doğranmış)
2 adet rendelenmiş Domates.
2 adet sivri biber ince doğranmış.
İstenilen kadar ben 2 adet sarımsak ekledim.
1 tatlı kaşığı köri.
Sıvı yağ
Pul biber.
Tuz.

Yapılışı:

 Tavuklar sulanıp suyunu çekene kadar pişirilir ve sıvıyağ eklenerek biraz kavrulur. İlk olarak biberler eklenir kavrulur ve rendelediğimiz domatesleri sarımsağı ve köriyi ekleriz ve çok az su ekleyerek pişmeye bırakırız.Çoooook basit ve çooooook lezzetli oluyor mutlaka deneyin 

Afiyet Sağlık Olsun :)

15 Ocak 2015 Perşembe

KAVURMALI KARNIYARIK BÖREĞİ






Mutlu,huzurlu sıcacık sohbet dolu akşamlarınız olsun, 
Yanında da mutlaka Çay olsun  Sevgiler 

KAVURMALI KARNIYARIK BÖREĞİ 

MALZEMELER:

3 YUFKA, 200GR KAVURMA(HAZIR KULLANDIM YUVARLAK OLANLARDAN)
SİVRİ BİBER,KAŞAR,1ÇAY BARDAĞI SÜT,YARIM ÇAY BARDAĞI SIVI YAĞ VE 1ÇORBA KAŞIĞI TERE YAĞI.

YAPILIŞI:

YUFKALAR 4 E BÖLÜNÜR ÜÇGEN ŞEKİLDE.SÜT VE SIVI YAĞ KARIŞTIRILIR VE SARACAĞINIZ BÖREĞE GÜZELCE SÜRÜLÜR.ÜZERİNE KAŞAR SİVRİ BİBER KÜÇÜK PARÇALAR HALİNDE EKLENİR VE SARILIR BÖREK. SONRA SARILAN BÖREKLERİN ÜST KISMI PIÇAKLA KESİLİR VE AÇILAN YERE BİR PARMAK KALINLIĞINDA KAVURMA YERLEŞTİRİLİR.BÜTÜN BÖREKLER BU ŞEKİLDE HAZIRLANIR. 3 YUFKADAN 12 BÖREK ÇIKIYOR (1 YUFKADAN 4)
180 DRECE ISITILMIIŞ FIRANA KOYUYORUZ BÖREKLERİ ÜZERLERİNE HİÇ BİR ŞEY SÜRMEDEN.KIZARIP ÇIKARTTIKTAN SONRA ARASINA MİNİK TEREYAĞI PARÇALARI ATIYORUZ. ÜZERİNE MİS GİBİ TEREYAĞINI SÜRÜYORUZ. KAVURMALI PİDE TADINDA KARNIYARIK BÖREKLERİMİZ HAZIR...

AFİYET BAL ŞEKER OLSUN CANLARIM :))


ZEYTİN YAĞLI BİBER DOLMASI :)


Dolma... ne güzel bişeysin sen böleeee :)
Şükürler olsun veren Rabbim'e...

ZEYTİN YAĞLI BİBER DOLMASI :)

Malzemeler:

1 kg dolmalık biber
2 su bardağı pirinç
3 orta boy soğan
4 orta boy domates
Yarım demet maydanoz
Bir tutam dereotu
Bir tutam taze nane yoksa kuru 1 tatlı kaşığı
1  tatlı kaşığı kaşığı karabiber
Pul biber
Yarım yemek kaşığı biber salçası
Bir çay bardağı sıvı yağ (zeytinyağı veya sıvı yağ)
Tuz.

Yapılışı:
 
Dolmalık biberler yıkanır içleri temizlenir. Şapkalırı çıkarılır.(kullanacağız.)  
Bir kapta yemeklik doğranan soğanlara domatesleri de rendeleriz, pirinç, ince kıyılmış taze yeşillikler, kuru nane, pulbiber, karabiber, tuz ve salçanın yarısı ve zeytinyağı tercihen elle karıştırılır.
Malzemeler çiğden karıştırılacak.
Hazırlanan iç harç çok sıkı olmamak koşuluyla biberlere doldurulur. Pirinçler daha pişecek. Biberlerin kapaklarını kapayarak uygun bir tencereye dizilir. ayrı bir kapta yarım yemek kaşığı salça, çok az tuz ve dolmaların üstüne geçmeyecek kadar su karıştırılır. Dolmaların üzerine dökülür. Orta ateşte pirinçler uzayıp suyunu çekene kadar pişirilir. Güzelce dinlendikten sonra Servise hazır :)

AFİYET BAL ŞEKER OLSUN :)

12 Ocak 2015 Pazartesi

3 RENKLİ KEK :)





Görüntüsü farklı olsun diyenlere özel  
Kekim fırına gider  
Çok ayrıntılı yazdım,çok basit mutlaka deneyin derim 

3 RENKLİ KEK 

Malzemeler: Büyük boy yuvarlak borcam için ölçü => 3 Yumurta,1bucuk su bardağı şeker,1su bardağı su,1 su bardağı ılık süt,1paket kabartma tozu,2 çorba kaşığı kakao,1 vanilya,2 bucuk 3 su bardağı un.1 maydonoz demeti kadar yıkanmış ıspanak.

Yapılışı: İlk önce ıspanağı rondoda çekin veya farklı bir fikriniz varsa ince kıyıp elinizle öldürmek gibi mesela, tam yarım çay bardağı ıspanak suyu gerek onu hazır edin.3 adet te kap hazırlayın ve sonra başlayalım
3 yumurtayı çırpıyoruz ve şekeri beyaz köpük olana kadar iyice blendırdan çekiyoruz. sonra ılık süt,sonra sıvı yağ ve sonra kabartma ve unu çırpma teli ile sönmesin diye yavaşça karıştırıyoruz ve hamuru 3 eşit parçaya bölüyoruz.1. kaba 2 çorba kaşığı kakao,2. kaba ıspanak suyu ve 3. kaba da vanilyayı ekliyoruz. 3'ünü de yavaş yavaş yumurtayı söndürmeden karıştırıp cıvık olana un takviyesi yapabiliriz hepsi aynı kıvamda olsun ve yağlı tepsiye ilk önce beyaz hamurdan tam tepsinin ortasına çok az döküyoruz daha sonra kakaolu dan döktüğümüz beyaz hamurun tam ortasından çok az döküyoruz ve en sona ıspanaklı karışımı tam ortadan döküyoruz ve bu işlemi hamurlar bitene kadar sırayı şaşırmadan yapıp büyükten küçüğe bir sürü renkli halkalar olacak ortadan kenara kadar iç içe ve kürdanla en son tepsiye tepsinin ortasından kenarlara doğru çizgiler çekiyoruz.Böyle ebru sanatı gibi çok güzel görünen kekimiz hazır oluyor. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında bişiriyoruz.

Afiyet şeker olsun  Meryem'in mutfağından

10 Ocak 2015 Cumartesi

YAPRAK PİLAVI (NİĞDE YÖRESİNE AİT BİR YEMEKTİR)





Memleketimin lezzetlerinden...
Ekmeği bana bana yanına da kuru soğanla yenilen hafif ekşili bir yemek ama biz yemeğe doymuyoruz çok seviyoruz...
Tazecik üzüm yapraklarından yapılır...


YAPRAK PİLAVI (NİĞDE YÖRESİNE AİT BİR YEMEKTİR)

MALZEMELER: 

Üzüm yapraklarının tazacikleri toplanıp ince ince kıyılır ve tarifteki gibi yapılır... 
Birde yaprakları ince ince kıydıktan sonra tuzla ovup güneşte kurutursanız canınız hangi mevsimde isterse çıkartım yaprak kurusunu tarifteki gibi yapabilirsiniz...
Tadı yaprak sarması gibi mayhoş görüntü ıspanak yemeği gibi oluyor Bir Niğdeli olarak annemlerin bu yemeğin yanında soğan ve yufka ekmek yediklerini bilirim,kendimde çok severim...ben kurusundan yaptım...

Malzemeler:
Kuru yaprak,güzelce yıkanır.1adet soğan yağda kavrulur ve 1yemek kaşığı salça,tuz eklenir üzerine de yapraklar eklenir. ve üzerine ıspanak yemeğine attığımız kadar bulgur atılır vesu eklenir=> suluca ıspanak kıvamında bir yemek olur.
Deneyin derim ekşili çok hoş bir yemek:) 

Afiyet olsun...

9 Ocak 2015 Cuma

NAR EKŞİLİ BEYAZ LAHANA SALATASI:)



NAR EKŞİLİ BEYAZ LAHANA SALATASI :)

Her zaman lahanayı sararız ve geri kalan ince kıtır yeri bidon bidon turşu olur alın size harika bir beyaz lahana salatası:)))

Malzemeleri: ince kıyılmış lahana,rendelenmiş havuç,maydonoz,dere otu,mısır konserve,1diş sarımsak,tuz, limon,nar ekşisi ve yağ:))