19 Şubat 2015 Perşembe

ORJİNAL İÇLİ KÖFTE :)



Merhabalar içli köfte kimilerine göre yapması zor bir şey,

aslında öyle basit bir şey ki daha önce denemeyenler,

 yapmadıklarından, kolaylığını bilmediklerinden böyle düşünüyorlar...

Bilen ise 5 dk.'lık bir iş ne ki diyebilir...

Eee öyleyse bu yenilediğim tarifim sizlere ilham kaynağı olsun...

Sofralarınız mis kokulu sıcacık İçli Köftelerle dolsun :) 


İÇLİ KÖFTE :)


MALZEMELER:


HAMURU İÇİN:




3 su bardağı Esmer köftelik bulgur(yani ince bulgur)

1 veya 2 adet yumurta(kıvamına göre 2. Yumurta gerekebilir 

hazırda dursun)

 1 su bardağı un(tepeleme değil)

Yarım yemek kaşığı biber salçası

Yarım yemek kaşığı domates salçası 

Tuz, pul biber ve karabiber...



 İÇ MALZEME:


 Yarım kg. kıyma

 50 gr. tereyağ

Yarım çay bardağı sıvıyağ

 2 adet iri kuru soğan

1 yemek kaşığı biber salçası 

1 yemek kaşığı domates salçası

 1 su bardağı ceviz( iri taneli dövülmüş) 

Tuz,

 pul biber, 

karabiber,

 kimyon ve maydanoz ...




YAPILIŞI: 

Öncelikle iç malzeme için; kıymayı tavaya alırız ve suyunu salıp 

çekince tavaya yağları atıp, eritip güzelce kavurun.

 Soğanları minik doğrayıp, kıymaya ekleyip, kavurun Salçaları, 

Ceviz, tuz ve baharatları ilave edip, tekrar soteleyin. 

Son olarak kıyılmış maydanoz ekleyip, buzdolabında soğumaya 

bırakın.

İç malzeme iyice donsun ki; sonradan yağları akmasın. 

Dış hamuru için;

Bulguru derin bir kaba alın ve üzerine sıcak su gezdirerek şişene

 kadar bekletin.

 Daha sonra yumurtaları, unu,salça,tuz ve baharatları ekleyip, 

yoğurun.

Yoğururken ara ara üzerine ılık su gezdirin ve elinizi de ıslatın. 

Hamurun kıvamı macun gibi olana kadar yoğurmaya devam edin.

(hatta kayın validem akşamdan hamurunu yapar ve sabaha 

kadar 
bulgur şişeceği kadar şişer ve daha kıvamlı olur)

Bu hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlak bir 
şekilde elinizde, işaret ve orta parmağınızla açın ve inceltin. 

İç malzemeden bir kaşık koyun ve kapatıp, ortaları yuvarlak, uç

 kısımları sivri olacak şekilde ve fazlalıklarını çıkartarak şekil 

verin. 

Bu işlemi yaparken elinizi soğuk suyla ıslatın ki yapışmasın. 

Köfteleri tepsiye dizin ve üzerine nemli bez örtün; kuruyup, çatlamasınlar. 

Kızgın ve bol yağda köfteleri kızartıp, kağıt havlu üzerine alın. 

İstenirse tuzlu suda haşlanıp ta yenilebilir. 

Sonrada sıcak sıcak servis edip, afiyetle yiyin.


Difrize veya buzluğa atmak için  :

İsteyenler köftelere şekil verip hiçbir işlem yapmadan buzdolabı 

poşetine alıp buzluğa atabilirler misafirleriniz geldiğinde şip şak 
çıkartıp yapıverirsiniz.

Don haliyle kızgın yağa atıp kızartıyorsunuz işte böleee :)


AFİYET SAĞLIK OLSUN CANLARIM E Mİ :)


18 yorum:

  1. İçli köfteyi her kez yapar ama önemli olan yeteri kadar çatlatmadan düzgünce ince açmaktır.Zor olanda budur..Haşlanmadan kızaran köfteleri pek beğenmiyorum kuru kuru oluyor..Güzel görünüyor Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Elinize sağlık enfes görünüyor içli köfteyi çok seviyorum.....

    YanıtlaSil
  3. Nefis..
    Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  4. Elinize sağlık bu tarifi verdiğiniz iyi oldu bu da güvenemediğim lezzetlerden biri yapamazsam diye biraz çekiniyorum bunu uygulamaya çalıiacağım sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Ahh bu fotoğrafa yürek dayanmaz amaa :) Ben bir kaç kez deneyip beceremeyenlerdenim, bir de bu tarifle deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  6. Annem Gaziantep'li olduğundan bizim evde çok yapılır içli köfte ve bunu yapabilen kadınlara hayranlıkla bakıyorum elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  7. sevgili meryem,,,tabagin hepsini aldim,,,kaciyorum
    sevgiler bahcemden:)

    YanıtlaSil
  8. Merhaba blogunuzu çok begendim takibimdesiniz bana da beklerim :)

    YanıtlaSil
  9. ama böyle olmuyor canımız çok çekiyor :)
    www.elitstil.com

    YanıtlaSil
  10. Ellerınıze emegınıze saglık bayılırım ben nefıs gorunuyor...sevgıler

    www.kuzununannesi.com

    YanıtlaSil
  11. ellerinize sağlık bende deniyorum ama hep çatlıyor birde sizin tarifi deneyeceğim .sizde benim amator bloğumu ziyaret ederseniz sevinirim ellifce.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  12. Ellerinize sağlık, nefis olmuş, olsa da yesek :)) sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Bu gün biraz üşütmüşüm iştahım gitti. Malum soğuk algınlığı ben de bu güzel mutfağa geldim belki iştahım açılır diye
    Ama yanolmamışım maydanoz limon ve köfte bayıldım iştahım yerine geldi teşekkürler elinize sağlık

    YanıtlaSil
  14. Blogun harikaymış çok beğendim,sağlıkla kal mutfakta kal 😀

    YanıtlaSil
  15. Harika olmuş deneyeceğim

    YanıtlaSil
  16. Çok güzel görünüyorlar. Tarifiniz de pek iştah açıcı hemen yapmalı. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  17. İçli köfte dediğin zaman ben de akan sular durur :)) Güzel görünüyor. Ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  18. merhaba. Levazım Gıda olarak tarifinizi çok beğendik. içli köfte sektöründe faaliyet gösteren firmamız tarifinizi uygulayacak...

    YanıtlaSil