Her işin başı...

Her işin başı... بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

14 Temmuz 2014 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI SALATALIK DOLMASI




Sıradaki tarifim adını duyup da görmeyenlere, daha tadını denemeyenlere gelsin 

ZEYTİNYAĞLI SALATALIK DOLMASI 

Malzemeler:

Ben genelde biber dolmasıyla beraber yapıyorum.Tarifimde tıpkı yaptığım gibi olacak 

Malzemeler:
yarım kg dolmalık biber
yarım kg. salatalık.
2 su bardağı pirinç
2 büyük domates
3 soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
Göz kararı zeytin yağı veya sıvı yağ ( 1,5 çay bardağı kadar içine)
1çay bardağı kadar sosuna zeytin yağı.
Maydanoz
Dereotu
3-4 diş sarımsak
Tuz,,pul biber,nane,karabiber

Yapılışı:

Pirinci yıkayıp bir kaba koyun üstüne ince kıyılmış soğanı çiğ olarak yapıyorum ben,üzerine rendelediğimiz veya robottan geçirdiğimiz domatesi ekliyoruz,maydanoz yarım demet ince kıyılmış,dereotu bir demetin 4'te 1'i ince kıyılmış.yağ,salça,tuz baharatlar sarımsak ince ince hepsi bir kaşıkla iyice harmanlanır. Ve önceden hazırladığımız yıkanmış içi temizlenmiş şapkaları atılmamış (biber dolmalarının kapakları geri doldurunca takıyorum ben) güzelce dolduruyoruz 1 parmak kalacak kadar.çok doldurmayalım.
Salatalıklara gelince çizgili soyup çok uzunsa tam ortadan bölüp böldüğümüz kısımlardan çay kaşığı ile içini oyuyoruz çok kolay oyuluyor bu arada, çok basit  daha sonra içlerini yoğurt katıp çacık olarak kullanabilirsiniz atmayın aman diyim  sonra harçla içlerini doldurup birer domates veya bir dilim salatalık halkası ile kaptıyoruz.
ağızları yukarı gelecek şekilde tencereye diziyoruz.

Tencereye yerleştikten sonra 1.5 -veya 2 su bardağı kadar sıcak suya 1tatlı kaşığı salça,1 çay bardağı zeytinyağ ve tuz karıştırıp bu sosuda üzerine döküyoruz. kısık ateşte pişiriyoruz.

AFİYET SALATALIK DOLMASI OLSUN 


5 Temmuz 2014 Cumartesi

BAZLAMA - MAYALI EKMEK


Kahvaltılarda tereyağı, kaymak, peynir sürüp yuvarladığımız Bazlamalarımızı Sahurda yuvarlama vaktidir efenim 
Hemde pek güzel tok tutar  Hemde misler gibi sıcacık 
Tarifimi paylaşan eller dert görmesin 
BAZLAMA - MAYALI EKMEK 
MALZEMELER:
1 kg un,
1 paket kuru maya veya 1 paket yaş maya,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 çay kaşığı şeker,
1 su bardağı ılık su (mayayı eritmek için)
ve hamur için ılık su.
YAPILIŞI:
Bir kapta 1 su bardağı ılık suda maya ve şeker eritilir.Bir kilo una tuz eklenir ve karıştırdığımız mayalı su eklenir.Sonra hamurumuz kulak memesi kıvamına gelecek şekilde gereken miktarda ılık su eklenir,yoğurulur.Üzeri kapatılarak sıcak bir yere konarak hamurun kabarması mayalanması beklenir.
Kabaran hamuru 7-8 eşit parçaya ayırarak top top yapıp bir tezgah üzerinde bir 20 dk. daha mayasının gelmesi beklenir.sonra elimizle yuvarlayarak ne kadar büyüklükte istiyorsak 1 cm kalınlığında merdaneyle açılır.küçük küçükte yapılabilr.ve daha sonra
Isıtılmış tavaya kapak kullanmayacağız tek tek ısınan tavaya atılır.Altı kızaran bazlama çevrilir, öbür tarafı da pişmesi beklenir.
Sıcak sıcak tereyağı sürülüp hüpletilir 
İsteyenler ben gibi çok yapıp hava almayan bir poşete buzluğa koyabilir istedikçe çıkarıp tavada ısıtın süper oluyor 
Afiyet sağlık olsun